Pirkan Helmi on Pirkanmaan ilmastokumppani

Pirkan Helmi on maaseudun kehittämisyhdistys, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Akaa, Pälkäne, Urjala ja Valkeakoski. Pirkan Helmi on yksi Suomen 52 Leader-ryhmästä, joiden toimintaa rahoittavat kunnat, valtio ja EU. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa maaseudun elinvoimaa.

Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho ja kehittämisasiantuntija Anna Kulmakorpi kertovat, että yhdistyksellä on kolme tärkeää tehtävää. Pirkan Helmi osallistuu aktiivisesti ja monipuolisesti Etelä-Pirkanmaan alueen kehittämiseen, rahoittaa alueen yritysten ja yhteisöjen hankkeita ja tuottaa EU-tietoa mahdollisimman ymmärrettävällä ja kiinnostavalla tavalla.

Pirkan Helmen edustajat puhumassa henkilön kanssa markkinoilla Pirkan Helmen standilla

Yhdistyksen omat ilmastoteot

Pirkan Helmen yhtenä ilmastotavoitteena on välttää tarpeetonta matkustamista. Organisaatiossa on kolme työntekijää, jotka hyödyntävät etätyön tuomia mahdollisuuksia ja kulkevat lähipäivinä toimistolle osin yhteiskyydillä.

Vesisenaho ja Kulmakorpi kertovat, että neuvontapalveluita tarjotaan paljon puhelimitse ja Teamsissa. Pirkan Helmen porukka osallistuu myös tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan etänä.

Pirkan Helmen toimistolla Voipaalassa kierrätetään muovi, lasi, metalli, paperi ja pahvi. Toimiston kalusteet on ostettu käytettynä, ja muistamisissa suositaan aineettomia lahjoja.

Kuvan Pirkan Helmen toimistorakennuksesta

Rahoituksen ohjaava vaikutus

Vesisenaho sanoo, että he eivät alkuun osanneet ajatella Pirkan Helmeä Ilmastoverkoston jäseneksi, koska yhdistyksen omaan toimintaan kohdistuvat ilmastoteot tuntuivat niin pieniltä. Pirkan Helmen toimisto sijaitsee vuokratiloissa ja ilmastoasiat on pyritty ottamaan tietotyöläisten arjessa huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

Vesisenaho ja Kulmakorpi toteavat, että Pirkan Helmi haluaa kannustaa alueen toimijoita ilmastotekoihin. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ympäristövastuullinen toiminta on yksi Pirkan Helmen strategian neljästä läpileikkaavasta teemasta, joten ne näkyvät kaikessa kehittämistyössä. Kaikissa rahoitushakemuksissa on myös kerrottava, miten rahoitusta hakevan organisaation toiminnassa huomioidaan kestävyys. Vaatimus tulee annettuna EU-tasolta, taustoittaa Vesisenaho.

Vesisenaho ja Kulmakorpi pitävät hyvänä, että rahoituksen hakemisen yhteydessä on kiinnitettävä huomiota ilmasto- ja ympäristöasioihin, koska se on mahdollisuus pysähtyä aiheen äärelle ja arvioida sekä kehittää omaa toimintaansa. Pirkan Helmen asiantuntijoiden kokemuksen mukaan ilmastotietoisuus on lisääntynyt ja hakijat nostavat näitä asioita omaehtoisesti esille. Lue Anna Kulmakorven vieraskynäpostaus – Ilmastotekoja Pirkan Helmen tuella

Helppo tapa tiedon lisäämiseen

Ilmastoverkostolta Pirkan Helmessä odotetaan mielenkiintoisia webinaareja ja ajankohtaista tietoa. Tämä on helppo tapa sivistää itseään ja pysyä kehityksessä mukana tässä teemassa, tiivistää Vesisenaho.

Lue lisää Pirkan helmen toiminnasta, rahoitusmahdollisuuksista ja rahoitetuista hankkeista.

Facebook: @Leader Pirkan Helmi

Instagram: @leaderpirkanhelmi

Pirkan Helmen toimistorakennus talvimaisemassa