Valkeakosken Talonäyttely esittelee ekologisia ja edullisia pientaloja kesällä 2024

Valkeakosken kaupunki järjestää Talonäyttelyn 24.7.-4.8.2024 Juusonniityn asuinalueella. Pientalonäyttelyn teemoina ovat ekologisuus, edullisuus ja toiminnallisuus. Tapahtumassa pääsee tutustumaan kymmeneen erilaiseen kotiin. Lisäksi Talonäyttelyalueella on useita näytteilleasettajia ja päivittäisiä tietoiskuja rakentamisesta, asumisesta ja sisustamisesta.

Alennusta tonteista

Talonäyttelyn projektipäällikkö Siiri Nieminen kertoo, että ekologisuus on yksi Talonäyttelyn pääteemoista, ja ilmastoasiat on huomioitu projektin eri vaiheissa. Kaupunki on halunnut edistää kestävämpää rakentamista ja asumista tarjoamalla alennusta tontin hinnasta, kun rakentaja sitoutuu tekemään vihreämpiä valintoja. 

A-energialuokan talosta alennus on 25 %. Aurinkopaneeleiden asentaminen tiputtaa tontin hintaa 15 %, sähköauton latauspiste ja varaava takka laskevat hintaa 5 %. Yhteensä alennusta voi saada 25 % tontin hinnasta. Hinnoittelu on kannustanut kestävämpiin valintoihin. Lähes kaikissa asunnoissa tulee esimerkiksi olemaan aurinkopaneelit, kertoo Nieminen.

Uusi asuinalue, olemassa olevat palvelut

Siiri Nieminen taustoittaa, että Valkeakoski on Hinku-kunta eli kunta on sitoutunut vähentämään päästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Alusta asti on ollut selvää, että ilmastoasiat huomioidaan alueen suunnittelussa ja rakentamisessa.

Nieminen kertoo, että Juusonniityn asuinalue rakennetaan jo olemassa olevan kaupunkirakenteen sisään. Uuden asuinalueen sijainti on erinomainen. Uudet kodit ovat lähellä luontoa, ulkoilureittejä ja vesistöä. Koulut, päiväkoti ja kauppa ovat kävelymatkan päässä ja Juusonniitystä pääsee kevyen liikenteen väylää keskustaan, jonne on matkaa 3 kilometriä. Bussipysäkkikin on aivan vieressä.

Materiaalit kiertoon

Juusonniityn alueen rakentamisesta syntyneistä ylijäämämaista tehtiin asuinalueelle maisemakumpare, joka toimii meluvallina. Toimenpiteellä säästettiin rahaa ja ilmastoa, kun meluvalliin ei tarvinnut ostaa erikseen raaka-aineitta, eikä ylimääräistä maa-aineista tarvinnut kuljettaa pois. Maisemakumpareen päälle on istutettu puita ja niittyä, jotka lisäävät alueen viihtyvyyttä, sitovat hiiltä ja edistävät luonnon monimuotoisuutta.  

Talonäyttelytapahtuman parkkialueen pohjassa on käytetty yhtenä raaka-aineena betonimursketta, joka on peräisin Valkeakoskelta puretusta paloasemasta. Alueen vieressä kulkevan kävelyliikenteen väylän penkkien valmistuksessa on hyödynnetty vanhoja työvaatteita.

Juusonniityn asuinaleen katuvaloissa on älyohjaus. Valot himmenevät, kun alueella ei ole liikettä ja kirkastuvat, kun alueella liikutaan. Älyohjauksen avulla voidaan säästää energiaa, kun katuvalot eivät pala turhaan.

Tervetuloa Valkeakoskelle

– Ensi kesänä Talonäyttelyssä pääsee tutustumaan erilaisiin ilmastoystävällisen asumisen ja rakentamisen ratkaisuihin ja kuulemaan asiantuntijoita teemaan liittyen. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää paikalle, sanoo projektipäällikkö Siiri Nieminen.

Talonäyttelyn lisäksi Nieminen suosittelee erityisesti lapsiperheille pyörähdystä hyvinvointipuistossa, jossa on esimerkiksi PumpTrack –rata, kepparimaa ja leikkipuisto. Rauhallisempaan menoon Nieminen suosittelee vierailua Visavuoren museossa tai kävelyä Valkeakosken keskustan kanavan varrella.

Tutustu Valkeakosken Talonäyttelyyn.