VaLePa liittyi ilmastoverkostoon!

Tervetuloa ilmastoverkostoon VaLePa ry Sastamalasta! VaLePa on vuonna 1978 perustettu lentopalloseura, jonka edustusjoukkue pelaa mestaruusliigassa. VaLePa ry on erikoistunut myös tapahtumatuotantoon ja on ollut järjestämässä esimerkiksi lentopallon Euroopan kultaista liigaa, lentopallon EM-kisoja, koripallon maaotteluita ja beach volleyn SM-kiertueen osakilpailuita.

Kolme Valepan pelaajaa tuulettamassa pistettä.

VaLePan junioritoiminta on toiminut heinäkuusta 2021 asti omana yhdistyksenä. JunnuValepa ry:n tavoitteena on tarjota eri ikäisille junioreille mahdollisuus harrastaa lentopalloa sekä harraste- että kilpatasolla, kun taas VaLePa ry keskittyy huippu-urheiluun ja tapahtumatuotantoon.

VaLePa voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 2012. Seuran voittokulku alkoi kuitenkin vuoden 2016 mestaruudesta, jonka jälkeen joukkue on voittanut kaikki Suomen mestaruudet ja Suomen Cupin finaalit. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä (toukokuu 2023) VaLePa taistelee jälleen mestaruudesta. Tällä kertaa mestaruus ratkotaan pirkanmaalaisten seurojen kesken, kun toinen finaalijoukkue on Akaa Volley.

Valepan joukku juhlimassa voittoa

Kohti hiilineutraalia ottelutapahtumaa

VaLePan urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie kertoo, että seura järjestää kaudessa 25-30 ottelutapahtumaa, kun kaikki pelit lasketaan mukaan. Lisäksi kauden aikana järjestetään muutamia isoja seuran ulkopuolisia tapahtumia, joissa vierailee tapahtumasta riippuen 3000-10 000 kävijää.

VaLePan ilmastotoimenpiteenä on aktivoida katsojia saapumaan peliin vähintään kaksi kertaa kaudessa kävellen, pyörällä tai kimppakyydillä. Hanna Arve-Talvitie sanoo, että toimenpiteellä halutaan pienentää ottelutapahtuman hiilijalanjälkeä. Ottelutapahtuman suurimmat päästöt syntyvät, kun katsojat liikkuvat peleihin omalla autollansa.  

Kuva pelistä Valepan kotihallista, Valepa ja katsojat tuulettavat pistettä.
Kuva: Hannu Moilainen

Seura on jo tehnyt konkreettisia toimenpiteitä ilmastoystävällisemmän ottelutapahtuman eteen. Arve-Talvitie kertoo, että kotiotteluissa ja muissa VaLePan järjestämissä tapahtumissa on käytössä lajittelulokerikot jätteiden lajitteluun.

Tapahtumissa myös kannustetaan ja opastetaan kierrättämään jätteet asianmukaisella tavalla. Vip-alueen kertakäyttöastiat on vaihdettu astiastoon kauden 2022-2023 alussa. Kahviossa käytettävät muovilusikat on vaihdettu puutikkuihin ja juomat tarjoillaan muovituoppien sijaan suoraan tölkeistä ja pulloista.

Teemapelit ovat osa seuran ilmastotyötä

Urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie kertoo, että seurassa ollaan ideoitu erilaisia teemapelejä, joilla voidaan kannustaa katsojia ilmastotekoihin. Yhtenä ideana on ollut, että peliin tuodaan kierrätyslava, jonne katsojat voisivat tuoda vanhan kodinkoneen. Vastineeksi kierrätetystä kodinkoneesta annetaan ottelulippu päivän peliin.

Seurassa on myös mietitty kirjateemaista ottelua, jossa peliin pääsisi sisälle vanhalla kirjalla. Ajatuksena on, että kaikki kirjat laitetaan isoon hyllyyn, josta katsojat saavat ottaa itsellensä mielenkiintoisen teoksen ja VaLePa huolehtii hyllyyn jääneiden kirjojen asianmukaisesta kierrättämisestä. 

Valepan pelaava kuusikko tuulettamassa voitettua pistettä

Arve-Talvitie kertoo, että ottelutapatumien lisäksi seurassa on kiinnitetty huomiota käytettyjen pallojen ja ylijääneiden seuravaatteiden kierrättämiseen. Liigajoukkueella käytössä olleet pallot annetaan harrastustoimintaan tai lasten pihapeleihin.

Keväisin järjestetään suuri kirppis, jossa myydään edullisesti edustusjoukkueelta ylijääneitä vaatteita. Osa vaatteista voidaan myös lahjoittaa eteenpäin. Näillä toimenpiteittä halutaan saada tavarat kiertämään sen sijaan, että ne menisi siinä vaiheessa roskiin, kun ne ovat liigajoukkueelle tarpeettomia.

Hanna Arve-Talvitie sanoo, että teemapelien ja ilmastotempausten toteuttaminen vaatii yhteistyökumppaneita. Hän iloitseekin yhteistyöstä paikallisen kiertotalouteen erikoistuneen Hyötykeräyksen kanssa. Arve-Talvitie korostaa myös markkinoinnin ja viestinnän merkitystä, jotta viesti tavoittaa katsojat ja muut seuran sidosryhmät.

Ilmastoverkosto ilmastotyön tukena

Urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie tiivistää, että Valepa on tehnyt töitä vastuullisuusasioiden kehittämiseksi ja omaa tekemistä halutaan edelleen kehittää. Hän pitääkin ilmastoverkostoa hyvänä työkaluna oman toiminnan kehittämisessä ja toivoo, että verkoston kautta saa tietoa ja apua avoimiin kysymyksiin. Mitä pitäisi jo nyt tietää siitä, mikä on tärkeää kolmen vuoden päästä, kysyy Arve-Talvitie? 

Tutustu VaLePan toimintaan.

VaLePa Instagramissa @Valepaliiga, Facebookissa @Valepa

Valepan logo