VAAO on Pirkanmaan ilmastokumppani!
Valkeakosken ammattiopisto, VAAO, järjestää toisen asteen koulutusta. VAAOn toiminnasta vastaa Valkeakosken koulutuskuntayhtymä, jonka omistavat Valkeakosken kaupunki, Akaa, Urjala, Kangasala, Lempäälä ja Pälkäne.
VAAOn koulutusvalikoimaan kuuluvat perustutkinnot, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot, lyhytkoulutukset ja oppisopimuskoulutus. VAAOssa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa, kun oppilaitos tarjoaa koulutusta eri alojen yritysten työntekijöille sekä yhdistää opiskelijoita ja yrityksiä.
Kampuksella tehostetaan lajittelua ja lisätään tietoisuutta
VAAOn toimialapäällikkö Kai Ollila ja apulaisrehtori Pirjo Hauvala kertovat, että VAAOn seuraavana ilmastotavoitteena on tehostaa jätteiden lajittelua entisestään sekä lisätä opiskelijoiden tietoisuutta siitä, miksi kierrättäminen kannattaa.
VAAOn sisätiloihin on suunnitteilla kierrätyspisteitä ja lajittelumahdollisuuksia parannetaan, kertovat Ollila ja Hauvala. Kampuksella kulkee päivittäin lähes tuhat opiskelijaa, joten roskien määrä on merkittävä. Tavoitteena on lisätä lajitteluastioiden määrää niin, että jokaisella osastolla on omat kierrätysastiat.
Oppilaitoksen toiminnasta syntyvien materiaalien lajittelu ja kierrättäminen ovat toimineet tähänkin asti mallikkaasti, ja uusilla toimenpiteillä halutaan lisätä opiskelijoilta tulevien roskien kierrätysastetta. Ollila toteaa, että juuri opiskelijat ovat esittäneet toiveita lajittelupisteiden lisäämisestä, koska useille opiskelijoille lajittelu on itsestäänselvyys.
Huomio kampuksen energia-asioihin
Ollila kertoo, että VAAOssa on tehty toimenpiteitä kampuksen energiatehokkuuden parantamiseksi ja sähkön kulutuksen pienentämiseksi. Sisätilojen lämpötilat on säädetty mahdollisimman optimaalisiksi. Loisteputkia on vaihdettu led-valoihin. Rakennukseen on myös lisätty liiketunnistimia, joiden ansiosta valot eivät ole turhaan päällä, vaan syttyvät ja sammuvat sen mukaan, onko tiloissa ihmisiä.
Kampuksen uusimassa rakennuksessa on maalämpö, kertoo Ollila. Talotekniikan opetustilojen katolla on myös aurinkopaneeleita, joiden tuottamaa sähköä hyödynnetään kampuksella.
Kulutuksen vähentäminen
Hauvala kertoo, että VAAOn markkinointi- ja viestintämateriaaleissa kiinnitetään huomiota kulutukseen ja tuotteiden materiaaleihin. Kun ennen tapahtumissa jaettiin muovisia mainostuotteita, nykyään kävijöille tarjotaan esimerkiksi karkkia tai jakotavaroita, joista on oikeasti hyötyä. Ostettavissa tekstiilituotteissa suositaan kierrätysmateriaaleja tai huomioidaan tekstiilin ekologisuus.
Kun VAAOssa uusitaan kalusteita tai laitteita, vanhat tuotteet pyritään ensisijaisesti kierrättämään talon sisällä tai vaihtoehtoisesti tarjoamaan muualle hyödynnettäväksi.
Hauvala toteaa, että VAAOssa on paperin kulutus vähentynyt huomattavasti, kun suurin osa dokumenteista on nykyään sähköisessä muodossa. Mitä vähemmän paperia, sen parempi, tiivistää Hauvala.
Digitalisaatio on mahdollistanut myös etätöiden ja –tapaamisten lisääntymisen. Hauvala ja Ollila kertovat, että tapaamisia pidetään nykyään enemmän etänä ja etätyötä saa tehdä, jos työnkuva sen mahdollistaa.
Kasvisruoka ja hävikin hallinta
Hauvala ja Ollila kertovat, että VAAOssa on joka päivä tarjolla kasvisruokaa ja reilu salaattipöytä. Hävikkiä taklataan keittiö- ja opetushenkilöstön välisellä vuoropuhelulla, jotta keittiössä osataan huomioida esimerkiksi harjoittelujen ajankohdat, jolloin ruokailijoita on vähemmän.
Lisäksi opiskelijoiden tyytyväisyyttä ruokaan seurataan päivittäin Happy or not -palautteella, ja ruokalistaa saadaan muokattua siten, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän.
Henkilöstö, opiskelijat ja ulkopuoliset asiakkaat voivat myös ostaa VAAOn kahviosta lounaalta ylijäänyttä ruokaa edullisesti kotiin.
Tutustu Vaaon opetustarjontaan ja yritysyhteistyön mahdollisuuksiin.
Instagram: @vaao.fi
Facebook: @Valkeakosken ammattiopisto