Tuori Distilling Company on Pirkanmaan ilmastokumppani
Tervetuloa Ilmastoverkostoon Tuori Distilling Company Sastamalan Suodenniemeltä. Tuori Distilling Company on käsityöläistislaamo, jossa valmistetaan alkoholijuomia hunajatuotannon sivuvirrasta.
Juomien pohjana käytetään hunajamelassista tislattua kirkasta viinaa, josta jatkojalostetaan tammitynnyreissä kypsytettyjä ruskeita alkoholijuomia, joiden makumaailma muistuttaa lähinnä viskiä, brandya, rommia tai konjakkia. Lisäksi Tuori Distilling Company valmistaa giniä kotimaiseen viljapohjaan ja siitä edelleen long drink –juomia.
Hunajamelassi on hunajan valmistuksen sivutuote, joka syntyy, kun hunajakehiin jäävä mehiläisvaha poistetaan esimerkiksi höyryttämällä. Sulatuksessa syntyvä neste on melassia, joka sisältää vielä paljon hunajaa ja jonka sokeripitoisuus on jopa 80 %. Idea hunajamelassin hyödyntämiseen alkoholituotannossa on tullut alun perin paikallisilta hunajantuottajilta, joiden kanssa tislaamo tekee tiivistä yhteistyötä, kertoo tislaamomestari Juhani Väisänen.
Liiketoiminnan perustana kiertotalous
Sastamalalainen tislaamo on alansa kärkeä kiertotaloudessa. Väisänen toteaa, että pelkästään hunajan sivuvirrasta valmistettu melassi on ihan uudenlainen tuote, eikä Tuorin porukka ole löytänyt maailmasta toista yritystä, joka valmistaisi alkoholijuomia täsmälleen samalla tavalla.
Kiertotalous näkyy myös yrityksen kone- ja laitehankinnoissa. Tuotannon laitteisto on ostettu käytettynä ja huollettu omaan toimintaan sopivaksi. Esimerkiksi tislauspannu on kiertänyt Plevnasta Lammin Sahdille ja Lammin Sahdilta Suodenniemelle. Käymisastioina sen sijaan käytetään vanhoja maitosäiliöitä, kertoo Väisänen.
Kehitystyö jatkuu
Väisänen kertoo, että yrityksen ilmastotavoitteena on jatkaa tuotekehitystä ja varmistaa, että kaikki tuotannon sivuvirrat saadaan hyödynnettyä omassa toiminnassa tai myytyä eteenpäin. Tuori Distilling Company haluaa kehittää alkoholin tislausjätteestä tuotteen, jota voidaan jatkojalostaa muidenkin käyttöön ja tehdä tehdä näkyväksi, mihin tuotannosta syntyvä jäte päätyy
Tuotannon sivuvirtojen muuttaminen kaupalliseksi tuotteeksi, vaatii lisää myyntiä nykyisille tuotteille. Mitä enemmän tuotteita myydään, sen enemmän kertyy jätettä, joka on mahdollista tuotteistaa, sanoo Väisänen. Jos myynti ei kasva, jätteen määrä pysyy sen verran pienenä, että se kompostoidaan ja hyödynnetään oman maan parannukseen.
Koulutuksia ja verkostoitumista
– Tämä on 100 % meidän juttu, sanoo Juhani Väisänen, kun häneltä kysytään, mikä sai Tuori Distilling Companyn liittymään ilmastoverkostoon. Ilmastoverkostolta Väisänen odottaa etenkin mielenkiintoisia koulutuksia ja verkostoitumista.
Tutustu Tuori Distilling Companyn toimintaan ja katso, miten yrityksen tarina on saanut alkunsa.
Instagramissa @tuoridistilling
Facebookissa @Tuori Distilling Company