Punkalaitumen suurin työnantaja SHT-Tukku on Pirkanmaan ilmastokumppani

Tervetuloa Ilmastoverkostoon arkkujen valmistukseen erikoistunut SHT-Tukku. Punkalaitumella vuodesta 1955 lähtien toiminut SHT-Tukku on kunnan suurin työnantaja ja Suomen suurin arkkuvalmistaja työllistäen noin 110 henkilöä.

Yrityksen toimitusjohtaja Pekka Kivimaa ja talousjohtaja Paula Laasanen kertovat, että yrityksen toiminnassa korostuvat käsityö ja kotimaisuus. Arkut tehdään alusta alkaen itse pääosin kotimaisista materiaaleista.

Kuvassa valmistetaan arkkua.

Alansa edelläkävijä

SHT-Tukku haluaa olla alansa johtava yritys myös ilmastotyössä, kertoo Kivimaa. Ympäristövastuuta ja sosiaalista vastuuta on pidetty yrityksessä aina tärkeinä, joten oman hiilijalanjäljen pienentämistä pidetään hyvänä jatkumona tehdylle työlle.

Ilmasto- ja ympäristöasioiden huomioiminen on myös yksi keino erottautua hinnaltaan halvemmista tuontituotteista.

Arkku palautuu luontoon, joten on tärkeää, että se maatuu ja käytettävät raaka-aineet ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä, toteaa Kivimaa. SHT-Tukku kiinnittää huomiota laadukkaiden raaka-aineiden valintaan ja tietää niiden alkuperän.

SHT-Tukku käyttää arkkujen valmistuksessa PEFC- tai FSC-sertifioituja puupohjaisia materiaaleja. Tuotannosta syntyvä puru ja pienet puukappaleet käytetään oman tehtaan sekä Punkalaitumen koulun ja kunnantalon lämmitykseen. Tuotannon sivuvirrasta valmistetaan myös puisia sidontakahvoja, joita käytetään surukukissa.

Kivimaa sanoo, että arkkujen verhoiluun käytetään puuvillaa, pellavaa ja jonkin verran sellusta tehtyä viskoosia. Koristenauhoja tehdään itse kehrätystä langasta. Pintakäsittelyaineiksi on valittu niin ympäristöystävällisiä tuotteita kuin saatavilla on.

SHT-Tukun tehdan ilmasta kuvattuna

Toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Kivimaa kertoo, että SHT-Tukku istuttaa vuosittain uusia taimia arkun valmistuksessa käytettävien puiden tilalle. Uutena toimenpiteenä on selvittää, kannattaako tehtaan katolle asentaa aurinkopaneelit.

Oman toiminnan kehittämisen lisäksi SHT-Tukku on ollut aktiivisesti vaikuttamassa hautausalan ympäristö- ja ilmastotietoisuuden lisääntymiseen.

SHT-Tukun tavoitteena on, että hautaustoimistot pystyvät tarjoamaan tuotteita, jotka ovat sekä sosiaalisesti että ekologisesti kestävällä tavalla tuotettuja.

Ilmastotyön kumppani

Pekka Kivimaa ja Paula Laasanen toivovat, että alueellisesta Ilmastoverkostosta tulee kumppani yrityksen ilmastotyöhön. Yrityksessä ei ole ihmistä, jonka vastuulla olisi pelkästään ilmastoasiat, joten tieto, tuki ja uudet ideat ovat tervetulleita.

Tutustu SHT-tukkuun.

Instagramissa @kotimaisetarkut

Facebookissa @SHT