Printscorpio on tekstiilituotteisiin erikoistunut painotalo

Painettuihin tekstiileihin erikoistunut painotalo, Printscorpio, on Pirkanmaan ilmastokumppani!

Pälkäneen Aitoossa vuodesta 1984 toimineen perheyrityksen toimitusjohtaja Tommi Helminen kertoo, että Printscorpion laajaan painovalikoimaan kuuluvat liput ja erilaiset mainostuotteet sekä sisustus- ja vaatetekstiilit, joita painetaan pääasiassa asiakkaiden omilla designeilla. Printscorpiolla on pitkä historia esimerkiksi maiden ja valtioiden lippujen painamisesta.

Öljyn käyttöä vähennetään

Helminen kertoo, että yrityksen ilmastotavoitteena on vähentää öljyn ja nestekaasun kulutusta energiansäästötoimilla ja valitsemalla materiaaleja, jotka eivät ole öljypohjaisia.

Yrityksessä on tehty ja tehdään muutoksia jatkuvan kehittämisen periaatteella ja taloudellisesti kestävästi, kertoo Helminen. Yksi iso investointi on ollut uusi tekstiilipesukone, joka säästää yli 80 % energiaa ja kuluttaa yli 60 % vähemmän vettä kuin vanha pesukone. Uuden pesukoneen kuivausominaisuus toimii sähköllä, mikä on pienentänyt öljyn kulutusta.

Sähkön käytön lisääntyminen tuotannossa mahdollistaa öljyn ja nestekaasun kulutuksen vähentämisen, sanoo Helminen.

Printscorpion työntekijä pitää painettua kangasta käsissään

Tekstiiliteollisuus elää murrosvaihetta

Tommi Helminen kertoo, että yli puolet maailmanlaajuisesti valmistetuista tekstiilikuiduista on öljypohjaista polyesteriä. Polyesterin suosion taustalla ovat esimerkiksi hyvä hankauksenkesto, helppohoitoisuus ja valmistuskustannusten edullisuus.

Myös Printscorpion tuotannossa monien tuotteiden pääraaka-aineena on polyesteri, joka on erinomainen materiaali painamiseen ja tulostamiseen. Lipuissa, viireissä ja mainosmateriaaleissa käytetään kierrätettyä polyesteriä, kertoo Helminen.

Helminen sanoo, että tekstiiliteollisuus on murroksessa, ja alalla haetaan uusia ratkaisuja öljypohjaisten tuotteiden korvaamiseen. Muutos vie aikaa, vaikka polyesterin kielteiset ympäristövaikutukset on tunnistettu. Yhtenä ratkaisuna pidetään puuvillan ja muiden luonnonkuitujen, sekä puupohjaisten materiaalien käytön lisäämistä.

Kuvassa on Pride-lippu

Energiatehokkuus ja aurinkosähkö

Printscorpiossa on tehty toimenpiteitä energian säästämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Uusissa koneinvestoinneissa on huomioitu energiatehokkuus. Koska painokoneiden lämmittäminen kuluttaa paljon sähköä, käynnistetään hallin sähkösyöpöin kone mahdollisuuksien mukaan vain joka toinen päivä. Tuotannossa myös ketjutetaan töitä niin, että lämmitettyjä laitteita pystytään käyttämään päivän aikana mahdollisimman tehokkaasti.

Tehtaan katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2018. Helminen kertoo, että suurin osa aurinkopaneeleilla tuotetusta sähköstä pystytään hyödyntämään itse, ja koko vuoden sähkönkulutuksesta neljäsosa saadaan aurinkopaneeleista.

Printscorpion tuotantotiloissa Tapparn ja Ilveksen lippukankaita

Lue lisää Prinscorpion ilmasto- ja ympäristöteoista ja tutustu yrityksen palveluihin.

Instagram @printscorpio

Facebook @ Printscorpio