Nuutajärven lasitaitajat ry liittyi ilmastoverkostoon

Tervetuloa ilmastoverkostoon Nuutajärven lasitaitajat ry Urjalasta!

Ryhmäkuva Nuutajärven lasitaitajista

Nuutajärven lasitaitajat ry on lasinpuhaltajien, muotoilijoiden ja taiteilijoiden muodostama yhdistys, joka ylläpitää työskentelytiloja ja jatkuvalämmitteisiä uuneja kuuman lasin valmistukseen. Lasihytiksi kutsuttavaa työskentelytilaa käyttävät pääasiassa yhdistyksen jäsenet, mutta sitä vuokrataan myös ulkopuolisille taiteilijoille ja erilaisten tapahtumien käyttöön.

Vuonna 2004 perustettu Nuutajärven lasitaitajat ry on ainoa lasintekijöiden yhdistys Suomessa. Yhdistyksen puheenjohtaja Alma Jantunen kuvaa, että toiminnan tavoitteena on ylläpitää lasinpuhalluksen kulttuuria ja tehdä lasinpuhallus mahdolliseksi alan toimijoille Suomessa. Jantunen kertoo, että Suomi on mukana hakemassa lasinpuhallukselle Unescon aineettoman kulttuuriperinnön statusta.

Tavoitteena on laskea toiminnan hiilijalanjälki

Yhdistys haluaa selvittää, millaiset päästöt heidän toiminnastaan syntyvät. Tavoitteena on myös kartoittaa, miten uunien lämmityksestä syntyvää lämpöä voitaisiin kerätä talteen ja hyödyntää rakennuksen lämmittämisessä. Toimenpiteillä halutaan lisätä omaa ymmärrystä, jotta osataan tehdä järkeviä muutoksia.

Jantunen kertoo, että ilmastoasiat on huomattu ja huomioitu yhdistyksessä ja monet jäsenet olisivat valmiita hyvittämään toiminnasta syntyviä päästöjä. Ensisijaisesti halutaan kuitenkin tehdä toimia, joilla pienennetään hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi siinä vaiheessa kun työskentelytilojen uunien vaihtaminen on ajankohtaista, punnitaan myös mahdollisuutta vaihtaa kaasulla toimivat uunit sähköuuneihin.

Yhdistys tekee jo nyt toimia ilmaston eteen. Työskentelyaikoja on tiivistetty ja työskentelytilat olivat hiljaiseen aikaan pois käytöstä 1,5 kuukautta. Jäsenet tekevät tiivistä yhteistyötä ja hoitavat esimerkiksi kuljetuksia yhteisesti, jolla vähennetään ajokilometrien määrää. Ylijäänyt lasi lajitellaan ja kierrätetään. Kirkas lasi sulatetaan uudestaan lasitaitajien käyttöön.

Kolme henkilöä muotoilemassa lasia

Ilmastoverkostoon voi lähteä mukaan ilmastotyön alkuvaiheessa

Jantunen toteaa, että mahdollisuus liittyä ilmastoverkostoon osui juuri oikeaan hetkeen. Hän toivoo, että yhdistys saisi ilmastoverkostolta tukea ja tarvittavaa tietoa ilmastotyön alkuvaiheessa. Jantunen kannustaa muitakin yrityksiä liittymään ja kiittelee, että verkostoon voi hyvin mielin lähteä ruohonjuuritasolta mukaan. Jantunen toivoo, että verkosto kasvaa, kehittyy ja mukautuu jäsentensä tarpeisiin.  

Lasitaitelijoiden verkkosivuilla lasikomppania.com voit tutustua yhdistyksen toimintaan tarkemmin. Instagramissa @lasikomppania