Nira Pumps Oy on Pirkanmaan ilmastokumppani

Tervetuloa ilmastoverkostoon Nira Pumps Oy Sastamalasta. Nira Pumps suunnittelee ja valmistaa käsipumppuja sekä pumppujen varaosia. Tuotevalikoimaan kuuluvat teollisuuspumput ja kuluttaja-asiakkaille suunnatut kaivopumput. Pumput valmistetaan Sastamalan tehtaalla alusta loppuun itse ja tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Niralla on pitkä kokemus pumppujen valmistuksesta. Yrityksen toiminta on alkanut vuonna 1919, kun Niilo Ranni perusti Vammalan konepajan. Sillä nimellä yritys toimi aina 2000-luvulle asti, jolloin Vammalan konepaja jaettiin kahdeksi yritykseksi, Nira Pumpsiksi ja Lojeriksi. Molemmilla yrityksillä on edelleen yhteinen omistaja ja yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä, kertoo Niran toimitusjohtaja Kimmo Heikkilä.

Vesiratkaisuja ja juomavettä Afrikkaan

Niran pumppuja myydään Suomen lisäksi myös kansainvälisille markkinoille, esimerkiksi Afrikkaan. Kimmo Heikkilä kertoo, että Maailmanpankin kenttätestin voitto vuonna 1985 räjäytti myynnin Afrikkaan. Tilaajat ovat pääsääntöisesti avustusjärjestöjä.

Heikkilä kertoo, että Niran pumppujen asentaminen ja kaivojen tekeminen on parantanut miljoonien ihmisten elämänlaatua Afrikassa. Kehitysmaissa veden kantaminen koteihin on yleensä naisten vastuulla. Kaivojen rakentaminen kyliin säästää aikaa ja vähentää veden hakuun käytettyä aikaa. Heikkilä kuvaa kaivon rakentamisen olevan Afrikassa yhteisöllinen tapahtuma, johon koko kylä osallistuu.  

Tehdashallin ovet vaihtoon

Heikkilä kertoo, että yrityksen ilmastotoimenpiteenä on vaihtaa tuotantohallin kaksi isoa ovea. Toimenpiteellä halutaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Tämän uutisen julkaisuhetkellä (5.10.2023) toimenpide on jo toteutettu.

Toimenpide kerrallaan  

Nira Pumpsilla on jo aikaisemmin tehty toimenpiteitä, joilla on parannettu yrityksen energiatehokkuutta. Parannuksia tehdään pikkuhiljaa, jotta toimenpiteet ovat myös taloudellisesti kestäviä, kertoo Heikkilä.

Tehtaan valoja on vaihdettu ledeihin sitä mukaan, kun vanhat ovat palaneet. Tehtaaseen on tehty kattoremontti kesällä 2022, jolloin parannettiin myös katon eristystä ja asennettiin aurinkopaneelit katolle. Heikkilä kertoo, että tehdas kuluttaa sähköä ympäri vuoden, joten aurinkopaneeleiden tuottama sähkö saadaan hyödynnettyä täysimääräisesti omaan käyttöön kesällä.

Vertaistukea ja verkostoitumista

Ilmastoverkostolta Heikkilä kertoo odottavansa erityisesti tilaisuuksia, joissa pääsee kuulemaan käytännön esimerkkejä toimenpiteistä, joita yrityksissä ollaan tehty esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Heikkilä näkee ilmastoverkoston hyvänä mahdollisuutena verkostoitua muiden yritysten kanssa ja saada vertaistukea ilmasto- ja ympäristöasioihin.

Tutustu Niran tuotteisiin ja palveluihin.

Facebook: @Nira Pumps Oy