Metsälän mökki tarjoaa luonnonläheistä majoitusta Sastamalassa

Sastamalassa Kuoleman järven rannalla sijaitseva Metsälän mökki on Pirkanmaan ilmastokumppani.

Mökin omistaja Jukka Pietilä kertoo, että hän alkoi vuokrata 80-luvulla valmistunutta mökkiä kesällä 2023, koska hänellä itsellä ei ole mökille käyttöä. Mökkiä vuokrataan vain kesäaikaan, koska tilassa ei ole erillistä lämmitystä.

Metsälän mökin omistaja kertoo, että mökki sopii rauhalliseen lomailuun henkilöille, jotka nauttivat luonnosta ja rauhasta. Metsän keskellä sijaitsevan mökin lähimmät naapurit ovat lähes kilometrin päässä. Metsälän mökissä on tupakeittiö ja yksi huone kera takan ja puuhellan, sekä puusauna ja saunakamari.

Luonto keskiössä

Mökin omistaja kertoo, että hänen tavoitteenaan on tarjota mahdollisimman vähäpäästöistä ja luontoystävällistä majoitusta.

Mökin katolle on asennettu aurinkosähköjärjestelmä ja sähkö tuotetaan täysin aurinkopaneeleilla. Sähköä käytetään valaistukseen, jääkaappiin ja usb-pistokkeeseen.

Metsälän mökin ympäristöstä on suojeltu 10 hehtaaria metsää, jolla halutaan turvata luonnon monimuotoisuutta. Metsän suojelulla tarkoitetaan, että alue on jätetty metsätalouskäytön ulkopuolelle.

Tulevaisuuden tavoitteena on pitää järvessä ja ranta-alueella veden korkeus ennallaan.

Minimaaliset päästöt

Yrittäjä asetti Ilmastoverkostoon liittyessään tavoitteeksi laskea Metsälän mökin hiilijalanjäljen. Hiilijalanjäljen laskemisen on aloitettu Ilmastoverkoston työpajassa lokakuussa 2023. Laskelmat antoivat vahvistuksen mökin omistajan ajatuksille siitä, että mökin suorat ja ostoenergian päästöt ovat minimaaliset ja niitä on vaikea enää pienentää.

Yrittäjä toivoo saavansa Ilmastoverkostolta ideoita siihen, miten tehdyistä toimenpiteistä kannattaisi viestiä. Isommassa kuvassa Pietilä toivoo, että Ilmastoverkoston toiminta herättää yleisesti ihmisiä toimimaan ympäristön ja ilmaston eteen.

Tutustu Metsälän mökkiin.