Luomua ja lähiruokaa Punkalaitumelta

Kangasniemen tila Punkalaitumelta lähtee mukaan Pirkanmaan ilmastoverkoston toimintaan. Yrittäjäpariskunta Sanni ja Juho Uusi-Kouvo viljelevät tilaa neljännessä sukupolvessa. Noin 200 hehtaarin tilasta 40 hehtaaria on emolehmien laidunkäytössä ja pitkän laidunkauden vasikat viettävät emojensa seurassa, noin toukokuulta lokakuulle. Emot ulkoilevat talvenkin säännöllisesti ja asustavat pihatossa.

Karjan päärotuna on charolais, joka tunnetaan hyvänä pihvirotuna. Luomutila panostaa erityisesti lihan laatuun. Charolaisten lisäksi tilalla on kasvamassa myös muutama wagyu. Lisäksi tilalta löytyy pari pohjoissuomenkarjan nautaa, eli lapinlehmää, lemmikkeinä. Lapinlehmä on uhanalainen suomalainen alkuperäisrotu. Kangasniemen tilalla on vajaa parisataa nautaa, lehmiä näistä noin puolet. Tila kasvattaa myös kaikki vasikat itse, osa hiehoista jatkaa emoina ja loput hiehot ja sonnit kasvatetaan teuraiksi.

Luonnonmukaista viljelyä

Kangasniemen tila on ollut luomussa vuosituhanteen vaihteesta asti. Emolehmien kasvattaminen luonnon mukaisesti vaatii isot laidunalat, sillä tilan kaikki eläimet laiduntavat kesällä. Tilan kaikki eläinten ruoka tuotetaan itse omilla luomupelloilla. Tila tekee myös jonkin verran yhteistyötä muiden paikallisten luomutuottajien kanssa. Tilalla tuotetaan myös luomupuhdaskauraa ja viljan viljelyä on tarkoitus lähivuosina lisätä.

Tila myy luomulihaa, -härkää sekä luomuviljatuotteita suoramyyntinä tilalta. Itsepalvelumyymälä tilakeskuksen pihapiiriin on rakenteilla. Myynnistä löytyy pihvilihaa, jauhelihaa, fileitä ja paljon muuta, tuotteet myydään pakastettuina. Yrittäjät lähtivät myymään lihaa viime talvena myös lähiruokatapahtumiin ja saivat positiivisen vastaanoton. Yhä useammat kuluttajat kiinnittävät huomiota myös ruoantuotannon eettisyyteen. Emolehmät elävät lajityypillistä leppoisaa elämää yhdessä vasikoiden kanssa isoilla laitumilla. Kangasniemen tilalla maisemarakenne on monipuolinen ja laitumien lähellä kulkee myös Palojoki. Luonnoltaan luomukarjatila on monimuotoinen paikka. Laidunnuksella on myönteisiä vaikutuksia sekä eläinten hyvinvointiin, että luonnon monimuotoisuuteen ja kasvien, hyönteisten ja lintujen lajikirjoon. Tilalla on myös metsälaitumia.

Luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen karjatilalla on hankala asettaa tavoitteita, luonnon kanssa työtä tehdään yhdessä ja luonnon armoilla. Viljelykierto on 3-5 –vuotinen, kierto etenee säilörehunurmen kautta härkäpapuun, viljoista syysruisvehnän ja kauran kautta takaisin nurmelle. Pysyvät laitumet perustetaan suojaviljaan, jonka eläimet laiduntavat. Maatilalla kaikkea työtä kehitetään jatkuvasti, minimoidaan hukkaa ja tehostetaan kannattavuutta parantaen. Omaksi ilmastoteokseen Kangasniemen tila nimeääkin energiansäästötoimet ja tarkoitus on parantaa hallien ja muiden rakennusten energiatehokkuutta vaihtamalla loisteputket ja monimetallivalaisimet ledivaloihin.

Luomutilan yrittäjäpariskunta tunnistaa paikkansa kestävässä ruokajärjestelmässä ja haluaa tuottaa kotimaista, laadukasta ja kestävää ruokaa.  Yrittäjät uskovat yhteistyöhön ja käyttävät sekä tarjoavat urakointipalveluita. Maatalousyrittäjät ovat vahvasti verkostoituneet muiden tilallisten kanssa, sekä paikkakunnan muidenkin toimialojen yrittäjien kanssa. Kiinnostusta yhteiskoneisiin löytyy ja tila käyttää myös paljon maamiesseuran koneita, kaikkia koneita ei kannata ostaa itselle.

Kangasniemen tila halusi lähteä mukaan verkostoon, koska luonnon kanssa töitä tehdessä ilmastoasiat ovat keskeisiä ja ne korostuvat erityisesti luomutuotannossa. ”Odotamme verkostolta uusia näkökulmia ja uuden oppimista ja mahdollisesti myös uusia yhteistyökumppaneita.”

Seuraa Kangasniemen tilaa somessa

Facebook @Kangasniemen tila

Instagram @kangasniemen_tila