Liekoranta on Pirkanmaan ilmastokumppani
Tervetuloa ilmastoverkostoon maistuvasta ruoastaan ja sinisestä talostaan tunnettu Liekoranta Sastamalasta!
Liekoranta on palvellut asiakkaitaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1901 lähtien, kun sinisen talon rakentanut Herman Ulven ja Aleksandra Rasin saivat kestikievarioikeudet majatalollensa. Nykyään Liekorannan omistavat Suvi Kallinen ja Sami Mamia, jotka ovat toimineet yrittäjinä vuodesta 2021 alkaen. Liekorannan palveluihin kuuluvat majatalo, tilausravintola ja pitopalvelu. Lisäksi kaksikko pyörittää Ellivuoren laskettelukeskuksen kahvilaa.
Liekorannan majatalossa on kahdeksan huonetta, joita on remontoitu vanhaa kunnioittaen. Talon juhlasali toimii tilausravintolana, jossa voidaan järjestää enimmillään 80-100 hengen juhlia. Yksityistilaisuuksien lisäksi Liekorannassa järjestetään teematapahtumia, kuten joulu-, isän- ja äitienpäivälounaita. Suurimman osan tilaisuuksista Liekoranta kuitenkin toteuttaa oman juhlatilansa ulkopuolella catering-palveluna, sanoo Suvi Kallinen.
Aurinkopaneelit katolle
Liekorannan ilmastotavoitteena on asentaa aurinkopaneelit katolle. Toimenpiteellä halutaan lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja säästää kustannuksissa. Tavoitteena on, että aurinkopaneelit tuottaisivat energian talon ilmalämpöpumppuihin, jotka viilentävät huoneita kesäaikaan.
Suvi Kallinen kertoo, että ennen aurinkopaneeleiden hankkimista on selvitettävä, saako suojellun rakennuksen katolle ylipäätänsä laittaa aurinkopaneeleita. Seuraavaksi työlistalla on rahoituksen selvittäminen, tarjouspyyntöjen lähettäminen ja ostopäätöksen tekeminen.
Kierrätystä ja viestintää tehostetaan
Yrityksen toisena ilmastotoimenpiteenä on tehostaa kierrätystä ja tehdä se mahdollisimman helpoksi myös kansavälisille asiakkaille. Suvi Kallinen taustoittaa, että monelle ulkomaalaiselle yöpyjälle esimerkiksi Suomen panttisysteemi on täysin vieras, ja pulloja löytyy usein sekajätteestä.
Kallinen kertoo, että majoittujien yhteiskeittiössä voi nyt lajitella biojätteen, pullot ja tölkit. Tavoitteena on lisätä lajittelumahdollisuuksia ja tehdä kuvalliset kierrätysohjeet, joiden avulla yöpyjä osaa lajitella jätteensä, vaikka yhteinen kieli puuttuisi. Kallinen sanoo, että majatalo saa uuden yhteiskeittiön ja samassa yhteydessä on hyvä päivittää myös lajittelujärjestelmä ja kierrätysohjeet.
Energia, kierrättäminen ja hävikin hallinta
Liekorannan toiminnassa kiinnitetään huomiota hävikin hallintaan, jätteiden kierrättämiseen ja energian kulutukseen.
Kallinen kertoo, että Liekorannan talon lämmitysmuotona on kaukolämpö ja kaikkiin vierashuoneisiin on asennettu ilmalämpöpumput. Kierrätys on osa keittiön arkea. Liekorannan keittiössä lajitellaan biojäte, muovit, pahvit, lasi ja metalli. Pitopalvelukeikoilta roskat tuodaan takaisin talolle, jos juhlapaikalla ei ole mahdollista lajitella, sanoo Kallinen.
Ellivuoren laskettelukeskuksen kahvilassa on luovuttu kokonaan kertakäyttöhaarukoista ja –veitsistä. Kahvilassa käytettävä paistoöljy kierrätetään eli palautetaan tukkuun. Samalla kun tukusta tuodaan uutta tavaraa, vanhat öljyt haetaan pois.
Liekorannassa tehdään jatkuvasti töitä hävikin pienentämiseksi. Perusjuttu ravintola-alalla, toteaa Kallinen. Hävikin vähentäminen pienentää toiminnan ympäristövaikutuksia, kun ruokaa ei ole tuotettu turhaan ja säästää rahaa, kun jo ostettuja raaka-aineita ei heitetä roskiin.
Tutustu Liekorannan palveluihin.
Instagramissa @Liekoranta
Facebookissa @Liekoranta