Kotileipomo Jokiranta liittyi ilmastoverkostoon

Tervetuloa ilmastoverkostoon Kotileipomo Jokiranta Sastamalasta. Jokirannan tilausleipomossa valmistuvat tuoreet leivät, pullat, täytekakut, sekä erilaiset suolaiset ja makeat leivonnaiset. Tilausleivonnan lisäksi Kirsi Jokirannalta voi tilata noutopöydät ja kahvikattaukset juhliin ja muihin tilaisuuksiin.

Yrittäjä Kirsi Jokiranta kertoo, että leipomon suosituin tuote on rapeakuorinen ja sisältä pehmeä ruisleipä, joka valmistetaan oman pellon rukiista vanhakantaiseen juureen ja paistetaan kiviarinauunissa. Kaikki leipomon tuotteet tehdään alusta loppuun asti itse tuoreista ja mahdollisimman läheltä tulevista raaka-aineista. Mitä lähempää tuotteet tulevat, sen parempi, sanoo kotimaisia tuotteita suosiva Jokiranta.

Jokirannan leipomon ruisleivät

Aurinkopaneelit katolle

Kotileipomo Jokirannan ilmastotoimenpiteenä on aurinkopaneelien asentaminen leipomon katolle. Toimenpide on viety käytäntöön keväällä 2023.

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään leipomon koneissa ja laitteissa, jotka ovat yhtä lailla käytössä kesäaikaan, jolloin aurinkopaneelit tuottavat eniten sähköä. Leipomokiinteistö ja käyttövesi sen sijaan lämpiävät puukattilalla, jossa poltetaan oman metsän puita.

aurinkopaneelit Jokirannan leipomon katolla

Kirsi Jokiranta kertoo, että aurinkovoimalan asentamisen yhteydessä uusittiin myös leipomon kylmälaitteet, mikä lisää yrityksen energiatehokkuutta. Kylmälaitteet sijoitettiin leipomoon niin, että ne ovat kaukana uuneista ja niiden ympärillä on riittävästi tilaa, jotta ilma kiertää vapaasti. Pakastin sijoitettiin kokonaan toiseen tilaan leipomon kuumuuden takia. Uusilla kylmälaitteilla ja niiden järkevällä sijoittelulla tavoitellaan sähkön kulutuksen pienentymistä.

Järkevät kuljetukset ja pieni hävikki

Kirsi Jokiranta on tehnyt leipomon arjessa ratkaisuja, jotka ovat järkeviä myös ilmaston kannalta. Jokiranta on suunnitellut tuotteiden toimitukset niin, että ajokertoja leipomolta toimitettaviin kohteisiin tulee mahdollisimman vähän.

Kirsi Jokiranta kertoo, että hänen tavoitteenansa on minimoida hävikki. Jos ruokahävikkiä syntyy, biojäte kompostoidaan ja multa hyödynnetään oman maan parannukseen. Jokiranta toteaa, että yksi osa hänen ammattitaitoansa on laskea esimerkiksi taikinan määrä niin, että se tulee kokonaan käytetyksi.

Ilmastoverkostolta Jokiranta toivoo tukea ja ideoita siihen, millaisia toimenpiteitä hän voisi leipomon arjessa tehdä, jotta leipomo toimisi mahdollisimman energiatehokkaasti ja ilmastoystävällisesti.

kahvikattaus, jossa täytekakkuja, kuivakakku ja pikkuleipiä

Tutustu Kotileipomo Jokirannan tuotteisiin ja palveluihin – www.kotileipomojokiranta.fi.

Facebookissa @Kotileipomo Jokiranta