Kolari-Special on Pirkanmaan ilmastokumppani

Autojen vaihdelaatikkojen korjaamiseen erikoistunut Kolari-Special on liittynyt Ilmastoverkostoon. Pälkäneen Luopioisissa sijaitsevan autokorjaamon palveluihin kuuluvat vaihteistojen kunnostuksen lisäksi muun muassa moottoreiden korjaukset, varaosamyynti, purkaamo- ja romutuspalvelut, sekä katsastus- ja määräaikaishuollot.

Toimistopäällikkö Sari Päätalo toteaa, että yrityksen liiketoiminta on perustunut kiertotalouteen alusta alkaen eli yli 40 vuoden ajan. Yrityksessä pidennetään autojen ja varaosien käyttöikää korjaamalla jo olemassa olevaa sekä hyödyntämällä käytettyjä ja huollettuja varaosia.

Sari Päätalo ja Antti Sjöstedt, joka perusti Kolari-Special -autokorjaamon vuonna 1983. Kuva: Ville Kulmala

Usein korjaaminen on asiakkaalle myös edullisempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen. Toisinaan vastaan tulee myös vaihdelaatikoita ja moottoreita, joita enää valmisteta, joten ainoa vaihtoehto on käytetyn osan löytäminen tai vanhan korjaaminen, kuvaa Päätalo.

Päätalo kertoo, että Kolari-Special on Stenan valtuuttama romuautojen virallinen vastaanottopiste. Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt Kolari-Specialille ympäristöluvan romuajoneuvojen vastaanottoon ja esikäsittelyyn. Yritys kierrättää romutettavien autojen materiaalit ja käsittelee ongelmanjätteet lakien ja asetusten mukaisesti.

Tavoitteena on laskea oman toiminnan hiilijalanjälki

Sari Päätalo kertoo, että yrityksen seuraavana ilmastotekona on laskea oman toiminnan hiilijalanjälki, jotta yrityksessä ymmärretään paremmin, mistä liiketoiminnan päästöt muodostuvat. Yritys onkin päässyt jo alkuun laskennassa, kun Päätalo oli aloittamassa Kolari Specialin hiilijalanjäljen laskentaa Ilmastoverkoston työpajassa lokakuussa 2023.

Energiatehokkuus ja kierrättäminen osana arkea

Päätalo kertoo, että yrityksessä on tehty toimenpiteitä, joilla on parannettu kiinteistön energiatehokkuutta ja pienennetty yrityksen hiilijalanjälkeä. Suurin osa toimitilojen valoista on vaihdettu led-valoihin ja yrityksen toimistotiloihin on asennettu ilmalämpöpumput.

Sen lisäksi, että korjaamolla huolehditaan asianmukaisesti öljyjen, akkujen ja muun purkujätteen kierrättämisestä, on korjaamolla kiinnitetty huomiota myös pienempiin kokonaisuuksiin. Paperit on vaihdettu pestäviin teollisuuspyyhkeisiin ja osienpesukoneella on saatu vähennettyä puhdistusaineiden käyttöä.

Saapuvien lähetysten materiaalit kierrätetään verkkokaupan pakkausmateriaaleina ja pahvilaatikot, jotka ostetaan uutena, tilataan kotimaiselta toimijalta. Korjaamon kierrätysaste on saatu nostettua korkeaksi, joten sekajätettä tulee vain vähän, kertoo Päätalo.

Uusia avauksia

Ilmastoverkostolta Päätalo odottaa yleishyödyllistä infoa ja muiden yritysten esimerkkejä ilmastotyöstä, joiden avulla voi syntyä uusia ideoita ja konkreettisia ilmastotekoja oman yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Tutustu Kolari-Specialin toimintaan ja palveluihin.

Facebook @Kolari-Special

Instagram @kolari_special