Kajabaca on liittynyt ilmastoverkostoon

Kajabacan tilalla Urjalassa valmistetaan käsityönä marjaviinejä ja virvoitusjuomia oman marjatarhan viherherukoista ja punaisista karviaisista.

Yrittäjät Asta ja Pekka Heikkilä perustivat marjatarhan vuonna 2018. Yrittäjäparin visiona oli perustaa viinitila, jossa valmistetaan käsityöläisviinejä laadukkaista, käsin poimituista marjoista. Unelma omasta viinitilasta hahmottui pariskunnan keväisillä visiiteillä Saksan Mosel laakson viinitarhoille joitakin vuosia sitten.

Suunnitelma alkoi konkretisoitua vuonna 2020, kun Asta ja Pekka muuttivat pääkaupunkiseudulta Urjalaan. Kesällä 2023 Kajabaca sai myyntiluvat viineille ja tilausmyymälän ovet avattiin.

Lasipullojen korvaaminen PET-muovipulloilla on ilmastoteko

Kajabacan ilmastotavoitteena on pakata kaikki yrityksen valmistamat juomat PET-muovipulloihin vuoteen 2025 mennessä. Kajabacan viinit pullotetaan jo nyt Suomessa tai Ruotsissa valmistettuihin PET-pulloihin. Hiilihapotetuissa juomissa käytetään vielä lasipulloja, jotka tullaan korvaamaan muovipulloilla, kun sopiva valmistaja löytyy, taustoittaa Asta Heikkilä.

Muovipullojen käyttäminen vähentää yrityksen hiilidioksidipäästöjä. PET-pullon hiilijalanjälki on 60 % pienempi lasipulloon verrattuna. PET-muovipullojen pienemmät ilmastovaikutukset johtuvat pakkauksen valmistamiseen kuluvasta pienemmästä energiamäärästä, sillä lasin valmistusprosessi vaatii erittäin korkean lämpötilan.

Kevyemmän painon myötä muovipullojen käyttäminen vähentää merkittävästi myös kuljetuksesta syntyviä päästöjä. Kajabacassa on laskettu, että vuonna 2023 pelkästään PET-pullojen kuljetuksesta aiheutuu 180 kg (CO2-ekv.) vähemmän päästöjä lasipullojen kuljetukseen verrattuna. Vastaavan määrän kompensoiminen vaatisi 18 puun istuttamista.

Hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta

Marjatarha toimii itsessään hiilinieluna, sillä marjapensaat sitovat hiiltä maaperään. Mitä suurempi sato, sitä enemmän hiiltä sitoutuu kaikkiin kasvin osiin ja juuriston kautta maaperään. Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi myös luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja luonnonvarojen järkevä käyttö huomioidaan monin eri tavoin Kajabacan toiminnassa.

Heikkilä kertoo, että pensasrivien väleissä kasvaa apilaa, niittykukkia ja erilaisia heinäkasveja. Välit leikataan muutaman kerran kesässä ja ruohonleikkuusta tuleva ruohosilppu jätetään marjatarhalle maatumaan, lannoittamaan pensaistoa ja lisäämään maaperän hiiltä.

Marjatarhan laitamille on kaivettu kosteikkoalue, jonne pellon takana olevien metsäalueiden valumavedet on ohjattu. Valumavedet puhdistuvat kosteikossa ennen järveä ja kosteikkoa hyödynnetään myös pensaiden kastelussa. Kesäisin rantaniitylle tuodaan myös kesälampaita ahertamaan. Lampaat syövät pajut ja muut puskat, mikä monipuolistaa kasvustoa.

Toimenpiteiden vaikutus on alkanut näkyä. Heikkilät ovat huomanneet, että vanhoja peltokukkakasveja on ilmestynyt uudelleen maisemaan ja kukkien lisääntyminen on lisännyt hyönteisten määrää. Hyönteisten lisääntymisen myötä pihapiiriin on tullut lisää erilaisia pikkulintuja, jotka käyttävät hyönteisiä ravintonaan. Kosteikkoalueen kasvusto on monipuolistunut vuosi vuodelta ja esimerkiksi harvinaiset suursukeltajat ovat lisääntyneet.

Työ ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden eteen jatkuu

Tehtyjen ilmasto- ja luontotoimien lisäksi Heikkilöillä on mielessä jo uusia toimenpiteitä. Tuotantotilan ulkoseinät puuverhoillaan, tilaan asennetaan ilmalämpöpumput suorasähkölämmityksen tilalle ja katolle asennetaan aurinkopaneelit.

Jätteiden lajittelu ja kierrätys on huomioitu ja Kajabacassa etsitään erilaisia tapoja hyödyntää marjojen puristuksesta jäävää massaa. Toistaiseksi massa kompostoidaan ja hyödynnetään puutarhassa. Asta Heikkilä kertoo, että he etsivät parhaillaan lähialueelta mehiläistarhaajaa, joka voisi tuoda mehiläispesiä marjatarhalle.

Asta Heikkilä pitää tärkeänä, että he yrittäjinä kasvattavat omaa tietämystään ilmastoasioista. Tähän Heikkilä pitää yhtenä hyvänä mahdollisuutena Pirkanmaan ilmastoverkostoa. 

Tutustu Kajabacan toimintaan ja tuotteisiin.

Instagramissa @kajabaca | Facebookissa @Kajabacan tila