Ilmastokumppaniksi Pinsiön Taimisto

Pinsiön Taimisto on Hämeenkyrössä sijaitseva taimitarha, joka tunnetaan Pirkanmaan laajimmasta taimivalikoimasta sekä asiantuntevasta ja palvelevasta henkilökunnastaan. Yritys kasvattaa 15 hehtaarin alueella puuvartisia koriste- ja hyötykasveja sekä kotimaisia havukasveja. Valikoimaan kuuluu myös kesäkukkia, ruukkuja, maa-aineksia (kuten multaa, kuoriketta ja kivituhkaa), kate- ja koristekiviä, lannoitteita sekä allastarvikkeita. ​

Pinsiön Taimisto on saanut tunnustusta laadukkaasta toiminnastaan, kuten Vuoden laatutuottaja -palkinnon taimitarhatuotannossa. Yritys panostaa ekologisuuteen, eettisyyteen ja lähituotantoon, mikä näkyy muun muassa ainutlaatuisissa ja ympäristöystävällisissä viljelymenetelmissä.

Suljettu vedenkiertojärjestelmä lisää omavaraisuutta

Pinsiön Taimistolle on rakennettu suljettu kasteluvesijärjestelmä, joka kerää talteen sadevedet sekä ylimääräiset kasteluvedet. Suljetulla vedenkiertojärjestelmällä pystytään estämään kaikki huuhtoumat pohjavesiin, mutta pystytään varautumaan myös muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Toisaalta varaudutaan sadannan lisääntymiseen, toisaalta pitkiin hellejaksoihin. Taimistolta löytyy iso vesiallas, johon vedet valuvat pintoja ja maanalaista putkistoa pitkin ja josta automaattiset kastelulaitteet ottavat veden. Astiataimiviljelylle on tyypillistä, että osa kasteluvedestä ei osu taimiin ja tällä systeemillä myös ohi mennyt kasteluvesi saadaan kerättyä talteen ja käytettyä kasteluun.

Kasteluvesijärjestelmän rakentamisen yhteydessä yrityksessä tehtiin muitakin uudistuksia, jotka ovat mahdollistaneet taimiston prosessien tehostamisen. Taimistolla kuljettavat matkat lyhenivät ja näin on pystytty vähentämään merkittävästi trukkien ja muiden koneiden ajamista ja lisäämään pumppukärryjen ja kärryjen käyttöä eri työvaiheissa. Pinsiön Taimisto käyttää sesonkiaikana omien koneiden lisäksi myös vuokratrukkeja ja vuokrauksesta on hyviä kokemuksia. Lisäksi yritys vuokraa koneita ja laitteita myös asiakkaille. Esimerkiksi nurmikon ilmaajaa tai jyrää ei kaikkien tarvitse omistaa itse.

Taimistolla tehdään yhteistyötä petohyönteisten ja lintujen kanssa

Pinsiön Taimistolla on luovuttu kemiallisista kasvinsuojelu- ja torjunta-aineista lähes kokonaan. Yrittäjä Sami Pihkoluoma kuvailee kasveja kokonaisuudeksi, jota voi verrata ihmiseenkin. Kun kasvit pyritään pitämään stressittöminä hyvissä olosuhteissa, ne eivät ole niin alttiita kasvitaudeille tai tuholaisille. Tuholaistorjunta Taimistolla perustuu käytännössä lintuihin ja pihapiiristä voikin bongata esimerkiksi paljon pääskysiä. Taimistolle on vakiintunut tasapainoinen petohyönteisten kanta ja biologista torjuntaa onkin tehty ja tutkittu reilun parinkymmenen vuoden aikana.

Pelloilla on käytössä viljelykierto, jossa 5-7 vuotta käytetään samaa kasvia, jonka jälkeen tulee kesantokierto ja kestorikkakasvien hävitys. Peltolannoitus tehdään llmastoverkostostakin tutun Humuspehtoorin lannoitteilla. Taimiston kasvijäte levitetään pelloille ja jyrsitään peltoon. Humuspehtoorin seokseen rakennetaan monivuotinen coctail, johon kootaan koko viljelykierron panokset ja ne sitoutuvat pellolle levitettyyn kasviainekseen ja vapautuvat sieltä kasvien käyttöön pikkuhiljaa. Astiataimilla käytössä on kanankakan lisäksi myös hidasliukoisia lannoitteita, joita kasvit pystyvät hyödyntämään lähes sataprosenttisesti eikä niistä aiheudu huuhtoumia vesistöihin. Viljelyn aikana tehdään mekaanista rikkakasvintorjuntaa. Käytössä on myös kuumavesilaite, jolla rikkakasvien juuret hävitetään kuumalla vedellä vaurioittamatta viljelykasvin juuria.

Yrityksessä on jo kartoitettu energiankulutus tunnin tarkkuudella eri vuodenaikoina. Ilmastotavoitteekseen yritys määrittelee aurinkopaneelijärjestelmien rahoitusmahdollisuuksiin perehtymisen. Ajatuksena on mahdollisesti hankkia ja asentaa myymälän katolle jopa kolmeen eri ilmansuuntaan. Taimistolla on käytössä paljon erilaisia pienkoneita, joiden sähköakkuja voisi ladata myös aamu- ja ilta-auringon tarjoamalla energialla. Mikäli projekti todetaan kustannustehokkaaksi ja kannattavaksi, edetään toteutukseen.

Myymälä, näyttelypuisto ja Maalaiskahvila Viljamin Vintti

Taimiston yhteydessä toimii iso näyttelypuisto, joka tarjoaa runsaasti ideoita ja vinkkejä oman pihan suunnitteluun. Istutusryhmät ja mallirakenteet auttavat hahmottamaan kasvien ulkonäköä ja sopivuutta erilaisiin ympäristöihin. Näyttelypuistossa myös seurataan eri kasvilajien menestymistä. Puisto on avoinna myymälän aukioloaikoina, ja ryhmille järjestetään tilauksesta opastettuja kierroksia. Taimiston yhteydessä toimii myös Maalaiskahvila Viljamin Vintti, joka tarjoaa asiakkailleen itse leivottuja herkkuja ja suosii lähituotantoa.

Pinsiön Taimisto osallistuu aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin ja teemapäiviin. Taimiston runsasta valikoimaa esitellään vuoden mittaan kasviteemojen mukaan. Vuoden 2025 teemoja ovat muun muassa perennat, kärhöt, allaskasvit ja marjanviljely ja teemaviikkojen aikana tarjolla on vaihtuvia tarjouksia, esittelyitä ja asiantuntevaa palvelua. Lisäksi Pinsiön Taimisto osallistuu valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan, jossa puutarhat ympäri Suomen avaavat ovensa yleisölle.

Ainutlaatuinen panttiruukkujärjestelmä

Pinsiön taimistolle työskentelee luonnon ja ympäristön asiantuntijoita. Taimistolta löytyy valtavasti osaamista ja henkilökunta seuraa tarkkaan ajantasaista tietoa ja jakaa sitä asiakkaille tiedoksi. Mukaan Ilmastoverkostoon taimisto lähtee, koska haluaa tuoda esiin ympäristöystävällisiä valintoja sekä kestävää liiketoimintaa. Pinsiön Taimisto on kehittänyt panttiruukkujärjestelmän, joka on ottanut innoituksen panttipullojen palautusjärjestelmästä. Asiakkaat palauttavat ruukkuja todella tunnollisesti ja taimisto saa käytettyä samoja ruukkuja kierrossa jopa kymmenen kierron ajan. Panttitarralla merkityt ruukut ovat olleet Pinsiön taimistolla käytössä jo yli 20 vuotta ja ovat loistava esimerkki uudelleenajattelusta ja kestävistä arvoista.

Tutustu Pinsiön Taimiston toimintaan

Pinsiön Taimiston kotisivuilta

Facebook @Pinsiön Taimisto

Instagram @pinsiontaimisto