Frantsilan Kehäkukka mukaan Pirkanmaan ilmastoverkostoon

Frantsilan Kehäkukka on ilmastoverkon ensimmäinen hämeenkyröläinen yritys, tervetuloa mukaan!

Vanhasta hirsirakennuksessa vanhan Tampereentien varrelta löytyy Frantsilan Kehäkukka, jossa toimii kasvisravintola, kahvila, parinsadan kasvin näytepuutarha sekä myymälä, josta löytyy Frantsilan luomuyrttitilan tuotteita sekä paikallisia käsityötuotteita sekä monipuolisesti luomuelintarvikkeita. 

Frantsilan kehäkukka on tunnettu kasvislounastaan, joka on tarjolla joka päivä. Kasvisruoka sinällään on jo ympäristöteko ja erityismaininnoin palkittu Kehäkukka panostaa lisäksi kasvisruokien monipuolisuuteen ja maistuvuuteen edistäen terveellistä ja kestävää ruokavaliota. Frantsilan Kehäkukka on tällä hetkellä vanhin Suomessa toiminnassa oleva kasvisravintola ja sen toiminnan periaatteet ovat olleet samoja jo lähes 40 vuotta. Kehäkukka käyttää ensisijaisesti luomutuotteita ruoanvalmistuksessa ja leivonnaisissa ja pyrkii suosimaan paikallisia lähituottajia. Frantsilan Kehäkukan yrittäjä Olli Ahonen mainitsee, että lähiruoan osuutta pyritään jatkossakin kasvattamaan mahdollisuuksien mukaan.

Jo vuonna 2018 Kehäkukka on investoinut aurinkopaneelijärjestelmään, joka tuottaa kesäaikaan lähes kaiken tarvittavan energian. Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa toimintaa varten läpi vuoden, mutta erityisesti kesällä niillä on suuri merkitys, kun myös energiaa kuluu paljon.

Lajittelu ja kierrätys ovat ammattikeittiössä arkipäivää. Tavallisten jätejakeiden lisäksi Kehäkukka lajittelee käytetyt kahvinporot VG Ecofuel –yritykselle, joka kierrättää ne mullaksi. Pääsääntöisesti VG Ecofuel kerää ravintoloista paistorasvaa ja jalostaa niistä biopolttoainetta. Paistorasvaa Frantsilan Kehäkukan kasvisravintolasta ei kuitenkaan synny. Ahonen kehottaa muitakin yrittäjiä selvittämään vastaavia yhteistyökuvioita. ”Monet vastuullisuus- ja ilmastoteot tuovat yritykselle toki imagohyötyä mutta myös oikeasti rahallista hyötyä.”

Hävikin vähentämiseksi Kehäkukka lahjoittaa ja myy ylijäämäruokaa paikallisissa facebook-ryhmissä, joten hävikkiä ei juurikaan synny. Frantsilan Kehäkukassa käytetään vain kierrätysmateriaaleista valmistettuja ja uudelleen kierrätettäväksi tarkoitettuja kertokäyttöastioita.

Frantsilan Kehäkukan ilmastotavoite on vähentää energian kulutusta. Lähes 150-vuotias hirsitalo on osittain suorasähkölämmitteinen ja sen lämmitysmuoto tullaan muuttamaan suorasähköstä ilmalämpöpumppuihin vuoteen 2026 mennessä. Toiseksi tavoitteekseen Kehäkukka asettaa kierrätysasteen nostamisen entisestään.

Frantsilan Kehäkukka on sitoutunut kaikessa toiminnassaan vastuullisuuteen ja se näkyy arjessa konkreettisesti, eikä vain ylätason strategioissa. Kehäkukassa myynnissä olevissa Frantsilan luomuyrttitilan tuotteissa on kulmakivenä luonnonmukaisuus, lähiluonto ja luonnon monimuotoisuus. Frantsilan Kehäkukka pyrkii jatkuvasti kehittämään ja parantamaan vastuullisuuskäytäntöjään ja jatkaa hyvien käytänteiden tehostamista.

Frantsilan Kehäkukka lähti Tiina ja Olli Ahosen johdolla mukaan Pirkanmaan ilmastoverkostoon, koska hän haluaa kannustaa muitakin yrittäjiä ilmastotekoihin ja uskoo verkoston hyvään henkeen. ”Pirkanmaan ilmastoverkostossa me kaikki olemme mukana talkoissa”.

Frantsilan Kehäkukan kotisivut
Instagram @frantsilankehakukka
Facebook @Frantsila Kehäkukka