Ellivuori Ski Center on Pirkanmaan ilmastokumppani

Sastamalassa toimiva Ellivuoren laskettelukeskus on liittynyt Ilmastoverkostoon.

Ellivuoressa on kuusi valaistua laskettelurinnettä, joiden monipuolisuus tarjoaa hyvät laskut niin pienille laskijoille, vasta-alkajille kuin kokeneemmille laskettelijoille. Kesäkaudella Ellivuoressa voi harrastaa alamäkipyöräilyä. Omia välineitä ei tarvita, vaan varusteet voi vuokrata paikan päältä.

Hiihtokeskuksen asiakkaita palvelee myös hiihtokoulu ja rinneravintola. Majoitustoimintaa Ellivuoren alueella tarjoavat Ellivuori Resort, VuoriCaravan, Ellin Villat sekä muut yksityiset majoittajat.

Lautailija ja suksilla lasketteleva henkilö ovat lähdössä laskemaan Ellivuoren rinnettä

Tavoitteena luoda selkeä kuva toiminnan päästöistä

Ellivuoren toiminnanjohtaja Janika Runsas kertoo, että yrityksen tavoitteena on pienentää kokonaisvaltaisesti liiketoiminnan päästöjä. Ensimmäinen askel on selvittää, mistä päästöt syntyvät, jotta yrityksessä osataan tehdä oikeita toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Ellivuori aloitti oman toimintansa hiilijalanjäljen laskemisen Ilmastoverkoston työpajassa lokakuussa 2023.

Yhtenä tavoitteena on vähentää rinnekoneiden ja moottorikelkkojen polttoaineen kulutusta, joten Ellivuoressa on alettu seurata tarkemmin kulutuksen määrää, sekä ajotavan ja reittimuutosten vaikutusta kulutukseen. Hiihtokeskuksessa vältetään koneiden joutokäyntiä sekä turhaa ajelua.

Henkilö laskee laudalla Ellivuoren rinnettä alas.

Vanhat käytetään loppuun

Runsas pitää tärkeänä, että hankintoja tehdään vain tarpeeseen ja hankinnoissa huomioidaan ilmastoasiat. Esimerkiksi hiihtokeskuksen valaistusta uusitaan ledeihin sitä mukaan, kun vanhat palavat loppuun. Pidemmän aikavälin tavoitteena on sähköistää rinnekalustoa.

Runsas kokee, että kierrättämisen järjestäminen ja lajitteluastioiden hankkiminen on ollut helppoa paikallisen jätehuoltofirman kautta. Lajittelun saaminen arkiseksi rutiiniksi sekä työntekijöille että asiakkaille vaatii Runsaan mukaan selkeitä ohjeita ja aktiivista viestintää.  

Uusi päärakennus

Ellivuoressa on parhaillaan käynnissä iso uudistus, kun kesällä 2023 puretun päärakennuksen tilalle rakennetaan uutta. Laskettelukeskuksen uuden päärakennuksen myötä Ellivuori luopuu öljystä ja siirtyy maalämpöön.

Uuden rakennuksen katolle suunniteltiin myös aurinkopaneeleiden laittamista, mutta katon suunta ei mahdollista aurinkoenergian tehokasta hyödyntämistä. Kun uusi rakennus valmistuu, Ellivuori tarjoaa asiakkailleen myös sähköauton latauspisteen. Uudet keittiötilat sen sijaan mahdollistavat nykyaikaiset puitteet kera uusien koneiden ja laitteiden.

Kuva Ellivuoren rinteistä

Sparrausta ja keskustelua

Ilmastoverkostolta Runsas odottaa hyviä keskusteluja muiden jäsenten kanssa ja vinkkejä ilmastoviestintään. Hiihtokeskuksen toiminta on riippuvaista lumesta, eikä talvet ole enää itsestäänselvyys. Runsas pitää tärkeänä, että Ellivuori tekee oman osansa päästöjen pienentämiseksi ja toivoo, että myös muut yritykset lähtevät pienentämään hiilijalanjälkeään.

Tutustu Ellivuoren laskettelukeskukseen.

Instagramissa @ellivuoriskicenter

Facebookissa @Ellivuori Ski Center